
Shared dining wint wereldwijd aan populariteit en wordt steeds meer een vast onderdeel van het horecalandschap. Gasten zoeken naar een interactieve en sociale eetervaring, waarbij ze verschillende gerechten kunnen proeven en delen. De veelzijdigheid van de Japanse keuken past perfect binnen deze trend. Ontdek waarom shared dining zo in trek is en hoe je Japanse snacks integreert in jouw keuken.
Het succes van shared dining
Shared dining-concepten zijn terug van weggeweest. Van Spaanse tapasbars en Chinese dim sum-restaurants tot mezze-zaken in het Midden-Oosten en family style dining in de Verenigde Staten. Het samen delen van kleine gerechten is niet alleen gezellig, het geeft gasten ook de ruimte om verschillende smaken en texturen te proeven zonder zich te binden aan één (hoofd)gerecht. Daarnaast is shared dining voor jou als foodprofessional een uitgelezen kans om gasten meer van je menukaart te laten zien en proeven.
4 praktische tips voor Japanse snacks in jouw restaurant
De Japanse keuken biedt een breed scala aan smaakvolle snacks die zich perfect lenen voor shared dining. Verras je gasten en speel op een originele manier in op de vraag naar wereldse gerechten en avontuurlijke smaken.
Mix bekende en minder bekende Japanse snacks om een breed publiek aan te spreken en het menu interessant te houden. Denk aan zowel de populaire Yakitori (gegrilde kipspiesjes) en tempura (vis of groenten omhuld met luchtig beslag) als de minder bekende Kamo Harumaki (springroll met eend) en Kara Age (gekruide kippendijstukjes in panko).
Zorg dat gerechten makkelijk te delen zijn voor zowel grote als kleine gezelschappen. Kies een creatieve opmaak en gebruik kleurrijke borden om gerechten als edamame (sojaboontjes) en Tori Katsu (kip in krokant laagje) aantrekkelijk te presenteren.
Kies bij convenience voor originele Japanse topkwaliteit zoals de Ichiban Snacks en gebruik bij een gerecht zoals sashimi (verse rauwe vis) alleen hoogwaardige ingrediënten om de authentieke smaak van de Japanse keuken te behouden.
Maak het gerecht af aan tafel, denk aan het dresseren van de saus. Dit verrijkt de eetervaring en betrekt de gasten bij het proces.
Waar we in Nederland een café bezoeken, kiezen Japanners voor een izakaya. Een populair fenomeen waar met name Japanse stedelingen hun werkdag graag afsluiten. De naam izakaya verwijst naar 'sakaya', de winkel waar je in Japan sake-(rijstwijn) koopt. Ook al draait het bij een izakaya vooral om drinken, je kunt ook heel goed eten in deze typische Japanse en informele bar.
De gast heeft twee keuzes: je bestelt met je gezelschap een aantal gerechten om te delen of je doet mee aan tabe-hōdai, ofwel ‘alles wat je kunt eten’. Een soort all you can eat. Voor een vaste prijs bestel je alle gerechten die je wilt, meestal verbonden aan een bepaald tijdslimiet.